Upplev djuren och gården

Upplev gården

Vill du komma lite närmare vårt liv och veta mer om gården och det vi gör? Då kan du boka en av upplevelserna hos oss! Minsta antal per tur är 6 personer. Skicka ett mail om när, vilken upplevelse ni är intresserade av och antal personer så återkommer vi.

Traktorturen körs bara under sommaren när djuren är ute på bete

Tur med traktor och vagn
Åk på tur runt gården, hör bonden Örjan berätta om gården och följ resan från jord till bord. Turen avslutas med glass! Smaka på gården – en smakrik upplevelse med berättelser från och om gården och dess mat med bonden Örjan. Delikatesser utlovas!

Djuren

Kossorna

På gården finns 65 stycken svart-vita (holstein) mjölkkor. De går i en öppen lösdrift med mjölkrobot. Detta innebär att kossorna själva går och blir mjölkade när dom vill. Vi har även amkor med stor del Angus som moderdjur. De gör den största nyttan för den biologiska mångfalden genom att det betar våra hagar på sommaren.

Fåren

Vi har en fårbesättning på ca 90 tackor och 5 baggar. Det finns flera olika fårraser. De vi har är texel, finull och leicester, både var för sig och korsade med varandra.

Finullsfår är en nätt ras och som namnet antyder så har dom väldigt finfibrig ull. Den är mjuk och gosig och av den kan man bl.a. tova.

Texel är en köttras och växer därmed relativt fort. Deras ull är vaddliknande och fungerar bra som stoppning eller så kan man färga den och användas som dekoration i t.ex. påskris eller till nåltovning.

Vi har även en del leicesterfår. Deras ull är glansig med vackra lockar. Den går utmärkt att både nål- och våttova, är slitstark och ger väldigt vackra skinn. Lammen föds under vårvintern i vårt fårhus. En varm och torr halmbädd ger lammen en fin start på livet, så att dom står väl rustade när det är dags att komma ut på bete i slutet av april. Fårens betande bidrar till den biologiska mångfalden i mulens marker. Lammkött finns att köpa i vår gårdsbutik. Både som lammlåda och detaljstyckat.

Ser mer av
Rugstorps Lantgård!

Boende
Vårt boende

Läs mer

Café & bageri
Café & lanthandel

Läs mer